
Sturen op cijfers: Financieel inzicht voor huisartsen (op aanvraag)
Haal jij alles uit de financiële gegevens van jouw praktijk? Wil je meer grip op jouw inkomsten en uitgaven? Vind je het gesprek met de accountant lastig, omdat de jaarrekening op sommige vlakkenonduidelijk voor je is? En wil je een beteregesprekspartner zijn voor jouw financieel adviseur? Dan is deze nascholing iets voor jou!
Leerdoel
- je neemt kennis van de financiën in de huisartsenpraktijk
- je leert een jaarrekening lezen.
- je leert een begroting opstellen.
- je voelt je een waardige gesprekspartner in het gesprek met jouw accountant.
Praktische informatie
-
Voor wie
Praktijkhouder
Programma
De tijdsinvestering die je doet is 2 dagdelen van 3,5 uur. Voor ieder dagdeel krijg je een voorbereidings- en toepassingsopdracht, om de geleerde theorie eigen te maken.
Van tevoren vindt een intakegesprek plaats om te bekijken waar jouw wensen en behoeften liggen. Op basis daarvan worden de verdere details van de dagdelen uitgewerkt.
De dagdelen zien er grotendeels uit zoals hieronder:
Deel 1: financiering van de huisartsenzorg
Een algemene inleiding over de financiering van de huisartsenzorg: stelselwetten, 3 segmenten-model, rol NZa (o.a. kostenonderzoek) etc.
Deel 2: financieel management van de eigen praktijk
Ter voorbereiding lever je financiele gegevens aan. Daarmee wordt de huidige situatie geanalyseerd. Ook vormt het de basis voor de begroting voor het komende jaar. Daarbij gaan we in op de volgende begrippen: investerings-, financierings- exploitatie- en liquiditeitsbegroting.
Belangrijk aandachtspunt hierbij: hoe vertaal je beleidskeuzes voor het komende jaar (bijvoorbeeld nieuwe huisvesting, groeiend patiëntenaantal etc. naar deze begroting.
Deel 3: het lezen van het jaarverslag
Je neemt de meest actuele jaarrekening mee. Aan de hand van de eigen jaarrekening gaan we aan de slag met begrippen als: balans, winst- en verliesrekening en besteedbaar inkomen.
Er is in de twee dagdelen voldoende ruimte om vragen te stellen.
Trainers
Ger Plat
Ger Plat heeft, als bedrijfskundige, jarenlang ervaring in de eerstelijnsgezondheidszorg. Hij is een specialist op gebied van training, coaching en advisering voor huisartsenpraktijken en andere organisatie in de eerstelijns gezondheidszorg. Vanuit zijn bureau De PlatVorm ondersteunt hij organisaties en samenwerkingsverbanden in de eerstelijnsgezondheidszorg rond vraagstukken op het gebied van onder andere visieontwikkeling, personeelsbeleid en procesmanagement. Daarnaast is hij als docent Praktijkmanagement verbonden aan de huisartsopleiding van het UMCG. Zijn uitdaging is om organisaties te helpen bij het realiseren van veranderingen en ontwikkeling bij mensen en organisaties.

Rinus van Bergeijk
Drs. Rinus van Bergeijk is directeur / bestuurder van het Gezondheidscentrum Goverwelle in Gouda en is verantwoordelijk voor het overkoepelend beleid van de apotheek, de huisartsenpraktijk en de paramedische afdeling. Hiernaast is hij actief als bestuurder in verschillende (regionale) samenwerkingsverbanden van zorgverleners. Vanuit Feducon richt hij zich op het ondersteunen van professionals die naast hun zorginhoudelijke werk ook de verantwoording voor de organisatie hebben. Vaak is dit door het doceren van verschillende bedrijfskundige cursussen maar ook door het intensief begeleiden van individuele trajecten. Zijn motto is: “bestuurders en managers moeten zorgen dat professionals hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.”

Bijzonderheden
Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden van toepassing.
Contact
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de c.van.rooijen@lhv.nl of bel 085 - 048 00 81 /
06 - 86 86 76 44.