Spring naar content
De Startende Huisarts

Mentorprogramma

Ben je net begonnen als huisarts en heb je behoefte aan een sparringpartner? Of heb je al veel ervaring en wil je een startende collega op weg helpen? Dan is het LHV-mentorprogramma iets voor je. Het programma gaat in het voorjaar van 2024 weer van start. Lees hier meer over de inhoud en hoe jij je kunt aanmelden.

Waardering

"Een goed contact tussen een startende en meer ervaren huisarts in een cruciale fase van je carrière is goud waard! Ik ben ervan overtuigd dat veel meer mensen hier baat bij kunnen hebben"

- Deelnemer in 2021

Leerdoel

Als je net begint met werken als huisarts, kan je wel een sparringpartner gebruiken. Een ervaren huisarts-mentor kent de uitdagingen in het vak en begeleidt een startende collega hierin. Of het nu gaat over professionele vragen of om persoonlijke ontwikkeling, een goed gesprek helpt je verder. Je bepaalt zelf waarop je wil focussen. Denk aan vragen als:

 • Wat voor dokter wil ik zijn?
 • Hoe zorg ik voor een goede werk-privé-balans?
 • Zal ik bestuurlijk actief worden?
 • Wil ik een eigen praktijk, en wanneer?
 • Hoe kan ik omgaan met verzoeken van gemeenten, zorginstellingen en verzekeraars?
 • Wat wordt van mij verwacht binnen de Hagro?

Inhoud

Het mentorprogramma gaat uit van het principe ‘voor huisartsen, door huisartsen’. Als je meedoet, vorm je tijdelijk een koppel met een collega-huisarts met wie je een tijd samen oploopt. Je wordt aan een collega gekoppeld die bij je past en wisselt persoonlijke en professionele vaardigheden met elkaar uit. Je spreekt gemiddeld 1x per 6 weken af en het programma duurt in totaal maximaal 9 maanden. Je kunt samen met jouw mentoren bepalen welke invulling je wil geven aan het programma.

Matching

Er is plaats voor een maximaal aantal koppels binnen het programma. Op basis van de aanmeldingen maken wij gebruik van matching: wij vormen koppels van een ervaren en een startende huisarts. Wij vinden het belangrijk dat de huisartsen-koppels qua doelen, ervaring en op persoonlijk gebied voldoende raakvlakken hebben met elkaar. Je haalt namelijk het meeste uit het programma als er een goede match is. Daar houden wij rekening mee bij het samenstellen van de duo’s. 

We zorgen er ook voor dat iedere deelnemer zoveel mogelijk verbonden blijft met zijn of haar regio. Daarom koppelen we je bij voorkeur aan een collega uit de eigen regio. Daarnaast is het van belang dat je qua afstand niet te veraf en voor de onafhankelijkheid niet te dichtbij elkaar woont.

Begeleiding mentorprogramma

De LHV ziet graag dat het mentorprogramma over en weer van betekenis is. Daarom krijgen alle koppels vanaf de start tot aan de evaluatie professionele begeleiding van een procesfacilitator. De procesfacilitator stelt de koppels samen uit de aanmeldingen, verzorgt een korte training voor mentor en ondersteunt bij de evaluatiemomenten.

Aanmelden

Het programma gaat in het voorjaar van 2024 weer van start. Heb je interesse in deelname als mentee? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Zodra het programma van start gaat nemen we contact met je op.

Heb je een vraag over het programma? Een van de procesfacilitatoren helpt je graag verder. Mail naar mentorschap@lhv.nl.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aankomend praktijkhouder, Hid(ha), Waarnemer

 • Kosten

  Leden € 175,-

 • Dit evenement is alleen toegankelijk voor leden. Log in om je aan te melden.

Bijzonderheden

Doelgroep:   Startende huisartsen (minder dan 10 jaar werkervaring)
Kosten:        € 175,00

De kosten voor het mentorschap bestaan uit:  

 • Mentortraining voor mentoren (één dagdeel, incl. locatie) 
 • Inzet procesfacilitator 
 • Ondersteuning vanuit de LHV

Wij vragen een bijdrage van €175,- voor startende huisartsen die meedoen met het programma. De overige kosten komen voor rekening van de LHV. Mentoren verlenen belangeloos hun medewerking.