Spring naar content
Vaardigheden en competenties

Leefstijl en zelfredzaamheid van patiënten

Veel patiënten die bij jou in de spreekkamer komen hebben een leefstijl-gerelateerd probleem. In deze nascholing leer je hoe je met behulp van slimme vragen een kort gesprek over leefstijl initieert en daarmee de patiënt zelfredzamer maakt. Door deze kennis over leefstijl worden niet alleen jouw patiënten gezonder, je krijgt zelf weer meer plezier in je werk en je wordt zelf misschien ook wel fitter.

Leerdoel

 • Je leert op een ongedwongen manier het gesprek over leefstijl, voeding en preventie te voeren zonder dat het veel tijd kost.
 • Je leert, door slimme vragen te stellen en handige tools te gebruiken, de zelfredzaamheid van patiënten  bevorderen, zodat je zelf minder druk bent.
 • Je leert hoe je patiënten zelf de regie laat pakken en zelf aan de slag laat gaan.

Inhoud

Veel huisartsen zouden meer aan preventie willen doen, maar hiervoor ontbreekt meestal de tijd en soms ook de kennis. Het merendeel (50 tot 70%) van de patiënten dat bij de huisarts komt, heeft een leefstijl-gerelateerd probleem. Als mensen een gezondere leefstijl aanleren, pak je het probleem bij de oorzaak aan en verlaagt dat het risico op veel verschillende aandoeningen.

Je leert in deze nascholing hoe je een kort gesprek over leefstijl initieert en vervolgt zonder dat het je tijd kost. De patiënt pakt met behulp van het Leefstijlroer zelf de regie en kiest uit 6 onderwerpen (voeding, beweging, verbinding, middelen, slaap en ontspanning) om in kleine stapjes mee aan de slag te gaan.

Je leert leefstijl te bespreken op een vragende manier, zodat je nauwelijks adviezen hoeft te geven. De basiskennis over voeding en bewegen wordt op een interactieve manier besproken met een uitstapje naar de Blue zone Sardinië. Het doel is dat patiënten gezonder oud worden en minder snel kwetsbaar zodat je ze minder ziet op het spreekuur.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aios, Hid(ha), Praktijkhouder, Waarnemer

 • Accreditatie

  4 punten

  (ABAN)
 • Kosten

  Leden € 265,-

  Aios € 125,-

  Niet-leden € 399,-

 • Je bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Programma

Basiskennis voeding, leefstijlroer, zelfredzaamheid, zelfzorg. Deze onderwerpen worden besproken zodat de praktische kennis de volgende dag toegepast kan worden in de spreekkamer.

Aanmelden

Deze cursus wordt op de volgende data/locaties gehouden. Geef aan waarvoor je je wilt aanmelden.

Utrecht

Bekijk locatie

Domus Medica Utrecht

Mercatorlaan 1200, 3528 BL

Website

Do 10 oktober 2024

16:00 - 20:00

Trainers

Bijzonderheden

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.


Na de nascholing is er gelegenheid om een dag samen spreekuur te doen in zijn praktijk in Amersfoort.

Contact

Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of via 06 - 46 33 23 57.