E-learning zorg voor onverzekerden in de huisartsenpraktijk
In Nederland heeft iedereen recht op medische zorg, maar niet iedereen heeft een zorgverzekering. Onverzekerden vormen een kwetsbare groep met uiteenlopende achtergronden, variërend van mensen zonder verblijfsvergunning tot dak- en thuislozen of personen die om andere redenen geen zorgverzekering hebben.
Als zorgverlener in de huisartsenpraktijk krijg je mogelijk te maken met onverzekerde patiënten. Hoe ga je hier professioneel en empathisch mee om? Wat zijn de wettelijke kaders, de vergoedingsmogelijkheden en de praktische stappen die je kunt nemen om deze patiënten toch de zorg te bieden die ze nodig hebben?
Leerdoel
- Benoemen om welke uiteenlopende redenen mensen zonder zorgverzekering kunnen raken.
- Het wettelijk kader met betrekking tot zorg voor onverzekerden toepassen in de medische praktijk.
- De juiste declaratieregelingen toepassen voor de verschillende groepen patiënten zonder zorgverzekering.
- Noodzakelijke maatschappelijke ondersteuning voor onverzekerde patiënten in gang zetten, onder meer door te verwijzen naar maatschappelijke ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt.
Inhoud
In de huisartsenpraktijk krijg je mogelijk te maken met patiënten die geen zorgverzekering hebben. Toegang tot medische zorg is voor deze groep vaak beperkt, terwijl de behoefte aan zorg groot kan zijn. Straatartsen – veelal huisartsen – hebben waardevolle ervaring in het verlenen van zorg aan onverzekerden. Via speciale spreekuren op laagdrempelige locaties, zoals (nacht)opvangcentra, helpen ze mensen die anders moeilijk toegang tot zorg zouden hebben. De kennis en expertise van deze straatartsen vormen de basis van deze e-learning.
We hopen dat deze e-learning je inspireert en ondersteunt de dagelijkse praktijk. De e-learning duurt 1 uur.
Zorg voor onverzekerden in de huisartsenpraktijk - Zorg voor onverzekerden in de huisartsenpraktijk
Praktische informatie
-
Voor wie
Aios, Doktersassistent, Huisarts in loondienst, Praktijkhouder, Praktijkmanager, Waarnemer
-
Accreditatie
1 punten
(ABAN, Kabiz)
Contact
De nascholing wordt via de LHV Academie aangeboden door de de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Yvette Haasbroek y.haasbroek@lhv.nl of bel 06 - 46 33 23 57.