Spring naar content
Vaardigheden en competenties

Anders Luisteren in de spreekkamer

Anders Luisteren is een nieuwe vaardigheid voor huisartsen waarmee je snel en doeltreffend duidelijk krijgt wat voor je patiënt belangrijk is. Je leert om niets te doen, totdat je zeker weet dat de oplossing aansluit bij de behoefte van je patiënt. Dat scheelt kostbare consulttijd en geeft veel plezier en voldoening. Je levert een belangrijke bijdrage aan iemands welzijn.

Waardering

"Enkele reacties van deelnemers: Erg leuk en boeiend om het verhaal van Indra en haar passie voor Anders Luisteren te horen en te ervaren. Fijne scholing, erg praktijkgericht. Kan er meteen mee aan de slag. "

Jouw collega's geven deze cursus gemiddeld een

8.5

Leerdoel

In de training ga je oefenen met het benoemen van gevoelens en behoeftes die je hoort in het verhaal van een patiënt. Je leert tussen de regels door luisteren en vriendelijk te onderbreken om de aandacht naar de kern te brengen. Je gaat de kracht van empathie inzetten door zelf te ervaren hoeveel flexibiliteit en creativiteit er ontstaat als iemand gehoord en begrepen wordt.

De leerdoelen zijn:

 • Je leert luisteren naar de gevoelens én behoeftes achter de hulpvraag.
 • Je leert het verschil tussen sympathie en empathie.
 • Je leert het verschil tussen efficiënte en effectieve zorg.
 • Je leert de 4 elementen van Geweldloze Communicatie: observatie, gevoelens, behoefte en verzoek.
 • Je leert in 3 stappen om Anders Luisteren toe te passen in je spreekuur: stoppen, spiegelen, steunen.
 • Je leert de kracht van empathie waardoor patiënten weten dat ze gehoord en begrepen zijn.
 • Je leert hoe je ingrijpende verandering teweeg brengt in de overtuigingen van de patiënt.
 • Je leert hoe je breedsprakige patiënten snel verder helpt.
 • Je leert hoe je een lastig gesprek ombuigt naar een verbindend gesprek.
 • Je leert pas in actie te komen als je de kern van het probleem op tafel hebt.

Ter voorbereiding op de training is het nuttig om het boek “Huisarts In De Knoop” te lezen, zodat het rendement van de leerdoelen hoger is. Het e-boek is gratis te downloaden op www.andersluisteren.com.

Inhoud

De training Anders Luisteren in de spreekkamer heeft met een kleine verandering veel positieve effecten op het plezier en effectiviteit van je spreekuur. Je komt tot de kern van en het probleem en helpt bij het verwoorden van de belangrijkste waarden van de patiënt. Doelgericht. Dat scheelt tijd, geeft energie en helpt de patiënt een grote stap verder. Je zorg heeft een grote meerwaarde op het welzijn van de patiënt. Dat geeft voldoening.

 De training Anders Luisteren helpt je met: 

 1.  Meer tijd voor de patiënt: je voorkomt extra consulten, want een patiënt is gehoord, begrepen en tevreden. Bovendien dring je sneller tot de kern door de juiste vragen te stellen. Dat scheelt tijd en energie.
 1.  De juiste zorg op de juiste plek: als je weet wat iemand belangrijk vindt, dan sluit de oplossing aan bij het probleem. Dat voorkomt onnodige onderzoeken, doorverwijzingen en andere vormen van symptoombestrijding.

 2.  Initiatief bij de patiënt om zelf aan gezondheid te werken: door in contact te komen met zijn eigen behoefte groeit het oplossend vermogen. Een gemotiveerde patiënt is therapietrouw, bereid om gewoontes aan te passen en is prettig om mee samen te werken. 

 3. Een prettige arts-patiënt relatie waarin je samen beslist: je kunt pas effectief beslissen als je allebei weet waar de patiënt naar streeft, wat de mogelijkheden zijn die passen bij de behoefte en als je beide volledig achter het beleid staat. Je samen inzetten voor hetzelfde doel geeft energie, voldoening en het mooiste resultaat.

 4. Meer werkplezier: je levert zinvolle, effectieve zorg en dat geeft enorm veel plezier en voldoening. Je bent van betekenis want je adviezen sluiten aan bij wat de patiënt nodig heeft. Ze worden opgevolgd en dragen bij aan levenskwaliteit. De patiënt is dankbaar voor je luisterend oor en gaat actief aan de slag. Die dankbaarheid en motivatie geven veel werkplezier! 

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aankomend praktijkhouder, Aios, Hid(ha), POH-GGZ, Praktijkhouder, Praktijkondersteuner, Waarnemer

 • Accreditatie

  4 punten

 • Kosten

  Leden € 595,-

  Aios € 300,-

  Niet-leden € 750,-

 • Je bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Aanmelden

Deze cursus wordt op de volgende data/locaties gehouden. Geef aan waarvoor je je wilt aanmelden.

Utrecht

Bekijk locatie

LHV Academiezaal

Mercatorlaan 1200, 3528 BL

Website

Wo 29 mei 2024

16:00 - 20:30

Utrecht

Bekijk locatie

LHV Academiezaal

Mercatorlaan 1200, 3528 BL

Website

Do 28 november 2024

16:00 - 20:30

Trainers

Bijzonderheden

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door jouw gewenste locatie worden gegeven. Je bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 en maximaal 12 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld. Mocht het aantal deelnemers niet kunnen worden bereikt, neem dan contact met ons op zodat wij met jou kunnen kijken naar een mogelijke oplossing. 

Algemene voorwaarden LHV Academie 
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480048 of 06-86892006