Spring naar content

Dit is een meerdaagse cursus

Anders Luisteren in de spreekkamer, vervolgscholing

Heb je de introductienascholing Anders Luisteren in de spreekkamer gevolgd en ben je enthousiast om meer energie te creëren tijdens je eigen spreekuur? Meld je dan aan voor de vervolgnascholing. Een nascholing waar je gaat oefenen met het benoemen van gevoelens en behoeftes die je hoort in het verhaal van de patiënt. Leer hoe je het doel van de hulpvraag boven tafel krijgt en de intrinsieke motivatie activeert. 

Let op: deze nascholing is alleen te volgen indien de introductienascholing 'Anders luisteren in de spreekkamer' is gevolgd. 

Leerdoel

In de vervolgnascholing ligt de nadruk op het oefenen met de theorie uit de introductie nascholing. Dit wordt gedaan aan de hand van veel voorkomende situaties en casussen die deelnemers zelf naar de nascholing mee nemen. 

 De leerdoelen zijn:

 • Het horen en benoemen van gevoelens en behoeften van patiënten.
 • Minder uitlopen in je spreekuur door de aandacht van het probleem naar het doel te verleggen.
 • De kracht van empathie voor magie en motivatie.
 • Inzicht in het perspectief van de patiënt voor het creëren van blijvende oplossingen.
 • De transformatie van zinloze zorg naar doeltreffende zorg met grote impact op de levenskwaliteit van de patiënt.
 • Het herkennen van de weg van het hoofd en ombuigen naar de weg van het hart.
 • Het gebruiken van de 3 stappen om Anders Luisteren toe te passen in je spreekuur: stoppen, spiegelen, steunen.
 • Het teweegbrengen van een ingrijpende verandering in de overtuigingen van de patiënt voor meer flexibiliteit en motivatie voor de oplossing.
 • De vaardigheid om een conflict om te buigen naar wederzijds begrip.
 • Pas in oplossingen te denken als je het doel van de patiënt op tafel hebt.
 • Quasi-gevoelens en hoe je die inzet voor meer empathie.

Een afgeronde training Anders Luisteren in de spreekkamer (introductietraining) is nodig voor deelname aan deze training. Het eboek “Huisarts In De Knoop” van Anders Luisteren kan als naslagwerk worden gedownload op www.andersluisteren.com.

Opbouw nascholing

De nascholing is opgebouwd uit 2 delen. Een fysieke bijeenkomst waar we gezamenlijk aan de slag gaan om je de theorie van Anders Luisteren eigen te maken. Gevolgd door een online sessie waarin je de gelegenheid krijgt om nieuw opgekomen vragen en knelpunten te bespreken en gezamenlijk te evalueren. Zo leer je de vaardigheid van Anders Luisteren goed in te zetten in je spreekuur en kun je profiteren van alle voordelen die dat met zich meebrengt.

Inhoud

De nascholing Anders Luisteren in de spreekkamer heeft met een kleine verandering veel positieve effecten op het plezier en de doeltreffendheid van je spreekuur.

Inzicht in het perspectief van de patiënt creëert begrip en samenwerking. De patiënt wordt gezien, gehoord en begrepen. Je gaat doelgericht naar het doel achter het probleem en helpt bij het verwoorden van de belangrijkste motieven van de patiënt. Door empathie ontstaat de magische energie van de intrinsieke motivatie. Anders Luisteren bespaart tijd, geeft energie en helpt de patiënt een grote stap verder. 

 De nascholing Anders Luisteren helpt je met: 

 1.  Meer tijd voor de patiënt. Met Anders Luisteren richt je de aandacht op het doel van de zorgvraag die gesteld wordt. Hierdoor dring je sneller door tot de kern en loopt je spreekuur minder uit. Dat scheelt tijd, energie en voorkomt onzinnige zorg. Je vermindert extra consulten doordat je de patiënt doeltreffend verder helpt. Bovendien wordt de intrinsieke motivatie van de patiënt aangesproken om zijn eigen gedrag aan te passen voor het verbeteren van zijn leefstijl. Er ontstaat meer zelfstandigheid. Dat geeft ruimte in je spreekuur! 

 2. De juiste zorg op de juiste plek. Inzicht in het doel dat de patiënt nastreeft leidt tot doeltreffende zorg. De zorg draagt bij aan bij het probleem dat de patiënt wil oplossen voor meer levenskwaliteit. Je kunt heel gericht verwijzen. Dat voorkomt onnodige onderzoeken, doorverwijzingen en andere vormen van doelloze symptoombestrijding.

 3. Een prettige arts-patiënt relatie met een gemotiveerde patiënt. Door in contact te komen met het doel achter het probleem, groeit het oplossend vermogen. Er ontstaat motivatie, inspiratie en creativiteit om aan de gezondheid te werken en oplossingen te zoeken voor obstakels. Van externe oriëntatie naar interne motivatie. Een gemotiveerde patiënt is therapietrouw, bereid om gewoontes aan te passen en prettig om mee samen te werken. 

 4. Samen beslissen voor meer levenskwaliteit. Je beslist samen welke vervolgstap het meeste bijdraagt aan het oplossen van het probleem dat in de weg staat voor meer levenskwaliteit. Je samen inzetten voor hetzelfde doel geeft energie, voldoening en het beste behandelresultaat.

 5. Meer werkplezier. Je levert waardevolle, doeltreffende zorg en draagt significant bij aan de levenskwaliteit van de patiënt. Dat geeft enorm veel voldoening. Je bent van betekenis omdat je adviezen aansluiten bij wat de patiënt nodig heeft. De patiënt is dankbaar voor je erkenning, begrip en luisterend oor en gaat actief aan de slag met zijn eigen gezondheid. De energieke samenwerking, het blijvende resultaat en de gezamenlijke motivatie geven veel werkplezier! 

De tweede sessie vindt online plaats.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aios, Hid(ha), POH-GGZ, Praktijkhouder, Praktijkondersteuner, Waarnemer

 • Accreditatie

  6 punten

 • Kosten

  Leden € 595,-

  Aios € 300,-

  Niet-leden € 750,-

 • Je bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Aanmelden

Deze cursus wordt op de volgende data/locaties gehouden. Geef aan waarvoor je je wilt aanmelden.

Utrecht

Bekijk locatie

LHV Academiezaal

Mercatorlaan 1200, 3528 BL

Website

Wo 27 november 2024

16:00 - 20:30

Wo 18 december 2024

19:00 - 20:30

Trainers

Bijzonderheden

Let op: deze nascholing is alleen te volgen indien de introductienascholing 'Anders luisteren in de spraakkamer' is gevolgd. 

De tweede sessie betreft een online terugkomsessie.

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door jouw gewenste locatie worden gegeven. Je bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 en maximaal 12 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld. Mocht het aantal deelnemers niet kunnen worden bereikt, neem dan contact met ons op zodat wij met jou kunnen kijken naar een mogelijke oplossing. 

Algemene voorwaarden LHV Academie 
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480048 of 06-86892006