Spring naar content
Kwaliteit

ICT-Ladder voor de huisartsenpraktijk

Waar sta jij met jouw praktijk met betrekking tot ICT en digitalisering? Wil je meer inzicht en weten welke stappen je kunt zetten om verder te digitaliseren? Dan is deze nascholing iets voor jou! Samen met de ICT-Ladder bepaal je waar je staat en waar je naartoe gaat werken.

Leerdoel

Het belang van het concept van de ICT-Ladder te plaatsen in de beleidsontwikkeling van de huisartsenpraktijk:

 • De ICT-Ladder zelfstandig in te vullen en te kijken waar jouw praktijk staat
 • De uitkomst te interpreteren, wat betekent dit voor de praktijk?
 • Op basis van de uitkomst beleid te formuleren aan de hand van verbeterpunten

De ICT-Ladder is een instrument dat de aanwezigheid en het gebruik van ICT-hulpmiddelen in de huisartsenpraktijk meet. Met behulp van de ICT-Ladder kun je jouw praktijk verder digitaliseren: je bepaalt de vervolgstappen en de veranderingen voor jouw praktijk. Hierin is patiëntveiligheid leidend.

Het doel van de ICT-Ladder is om jou als huisarts naar een hoger niveau te tillen en om aan te geven in welke volgorde je dit het beste kunt doen. Wat is gemakkelijk en goedkoop te implementeren? Dat doe je eerst! Daarnaast beidt de ICT-Ladder de mogelijkheid om de eigen praktijk te vergelijken met andere praktijken. Gebruikers kunnen, indien gewenst, met elkaar in gesprek over ervaringen, kosten en valkuilen.

Waar moet je dan aan denken als je bovenaan de ICT-Ladder staat? Een volledig gecodeerd patiëntendossier, zichtbaar voor patiënt en andere zorgverleners, waarin ook gebruik wordt gemaakt van beslissings- en procesondersteuning. De gegevensuitwisseling met andere zorgverleners is volledig digitaal, de praktijk heeft een digitaal portaal en er worden gebruik gemaakt van statistieken om de kwaliteit van de geleverde zorg actief te bewaken. De patiënt maakt gebruik van devies zoals smartwatch, digitale weegschaal en bloeddrukmeter, in combinatie met algoritmes die alerts en tips geven. Slimme vragenlijsten worden zo nodig gevolgd door een teleconsult met de zorgprofessional. In deze nascholing kijken we wat er bij jouw niveau op de ladder past en waar we verbeteringen kunnen doorvoeren.

Inhoud

Tijdens de nascholing breng je eerst de mate van digitalisering van jouw eigen praktijk in kaart. Waar sta jij op de ICT-Ladder? Vervolgens leer je prioritering aan te brengen met behulp van het online praktijk-dashboard en een keuze te maken uit de verschillende groeiplannen.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Doktersassistente, Hid(ha), Kwaliteitsmedewerker, Praktijkhouder, Praktijkmanager, Praktijkondersteuner

 • Accreditatie

  4 punten

  (BIG, Kabiz)
 • Kosten

  Leden € 675,-

  Aios € 299,-

  Niet-leden € 899,-

 • Je bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Programma

Ongeveer 2 weken voor aanvang van de fysieke bijeenkomst, ontvang je een link naar de online vragenlijst van de ICT-Ladder. De accounts worden aangemaakt door de docenten op basis van de door de LHV aangeleverde deelnemersgegevens. Door het beantwoorden van de vragen maak je, op een door jezelf gekozen tijdstip, een inventarisatie van de huidige ICT-omgeving van jouw praktijk. Tijdens de fysieke bijeenkomst worden de resultaten besproken en geanalyseerd. Aan bod komen mogelijke oplossingsrichtingen en leer je van elkaar.

Trainers

Bijzonderheden

De nascholing richt zich op huisartsen die binnen hun praktijk verantwoordelijk zijn voor het ICT-beleid. Uitgangspunt is dat de deelnemers onderschrijven dat digitalisering kan zorgen voor betere zorgverlening aan de patiënten van de huisartsenpraktijk. Een veilige en efficiënte opslag, overdracht en deling van zorginformatie vormen hierin een integraal onderdeel.

Deze nascholing is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door jou gewenste locatie worden gegeven. Je bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 6 en maximaal 10 praktijken. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Het genoemde nascholingsbedrag geldt voor 2 personen uit één praktijk. Alle individuele deelnemers ontvangen een account voor het gebruik van de ICT-ladder`voorafgaand aan de nascholing. Deze wordt aangemaakt aan de hand van uw mailadres, deze kunt u opgeven bij uw aanmelding. 

 

Algemene voorwaarden LHV Academie 

Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480031 of 06-41391579.