Spring naar content
ICT

E-learning: Laaggeletterdheid

Online inzage is mogelijk voor alle patiënten in Nederland. Het kan zorgen voor meer gelijkwaardigheid tussen jou en jouw patiënten. Je hebt allebei dezelfde informatie en kan daarover met elkaar het gesprek aangaan. Dat draagt bij aan het samen nemen van beslissingen. De patiënt heeft meer regie over de eigen gezondheid en zelfzorg wordt gestimuleerd.

Daarnaast is het voor de patiënt prettig om na een consult nog eens te kunnen nalezen wat er precies is besproken en afgesproken.

 

Laaggeletterdheid

Een van de aandachtspunten van online inzage zijn de laaggeletterde patiënten. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Onderzoek wijst uit dat de ‘kwetsbare’ patiënt (onder andere lager opgeleid, anderstalig) aangeeft het meest te profiteren van de online informatie van de huisarts.

Een van de aandachtspunten rondom online inzage is de begrijpelijkheid van de informatie, ook voor de laaggeletterde patiënten. Is het voor de patiënt duidelijk? De kennisclip Laaggeletterdheid zoomt in op de laaggeletterde patiënten.

Inhoud

Wat houdt laaggeletterdheid in? Hoe is laaggeletterdheid te herkennen? En wat vinden laaggeletterde patiënten lastig aan online inzage? Deze korte e-learning geeft hier antwoord op. Daarnaast gaat de e-learning in op hoe je als praktijk rekening kan houden met laaggeletterde patiënten.

In de e-learning (+/- 15 min.) worden ook ervaringsvideo’s getoond en komen laaggeletterde patiënten aan het woord.  

Praktische informatie

  • Voor wie

    Aankomend praktijkhouder, Aios, Apotheekhoudend huisarts, Hid(ha), Praktijkhouder, Praktijkmanager, Waarnemer

  • Kosten

    Leden € 0,-

  • Dit evenement is alleen toegankelijk voor leden. Log in om je aan te melden.

Bijzonderheden

Goede voorlichting aan jouw patiënten is erg belangrijk. Op de website van OPEN vind je teksten en hulpmiddelen om patiënten over online inzage te informeren. Zoals voorbeeldbrieven, flyers, een filmpje voor de wachtkamerschermen en teksten voor de praktijkwebsite.

Andere vragen over OPEN? Op de OPEN-website vind je veelgestelde vragen en antwoorden.

Contact

Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480170 / 06-86892569