Spring naar content
Vaardigheden en competenties

De (zichzelf) coachende huisarts

(op aanvraag)

De huisartsenpraktijk wordt steeds hectischer door een toename van het aantal taken en de samenwerking met andere zorgverleners. Dat is leuk en uitdagend, maar brengt ook risico’s met zich mee. Heb je nog voldoende het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt en je eigen keuzes maakt? In deze nascholing leer je wat de impact is van een coachende basishouding en krijg je concrete vaardigheden aangereikt zodat je de passie voor je vak niet verliest.

Leerdoel

 • Je krijgt inzicht in wat coaching is en hoe deze werkwijze bijdraagt aan je effectiviteit naar patiënten, medewerkers en collega's.
 • Je leert enkele praktische coachvaardigheden waarmee je direct aan de slag kunt.
 • Je reflecteert op jouw eigen functioneren als huisarts en je wordt uitgedaagd om na te denken hoe je het vak verder wilt invullen.
 • Je leert verandering van binnenuit te stimuleren door onder andere te praten over dromen, ambities en persoonlijke waarden.
 • In plaats van te oordelen vanuit een expertrol ontdek je wat de kracht is van het toepassen van 70 procent nieuwsgierigheid en 30 procent oordeel.
 • Je wordt uitgedaagd om speelsheid de praktijk binnen te brengen en deze energie aan jouw bekende 'rol' toe te voegen.

Inhoud

De huisartsenpraktijk wordt steeds hectischer door een toename van het aantal taken en meer samenwerking met andere zorgverleners in grotere teams. Dat is voor velen leuk en uitdagend, maar brengt ook risico’s met zich mee. Want heb je nog voldoende het gevoel dat jezelf de touwtjes in handen hebt en je eigen keuzes kunt maken? Het verliezen van de passie voor het vak en burn-out ligt op de loer. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat de huisarts van nu in staat is om zichzelf te coachen. En dat is precies waar deze nascholing jou bij helpt. Je krijgt inzicht in de impact van een coachende basishouding en krijgt concrete coachvaardigheden aangereikt.

Binnen deze ervaringsgerichte workshop luister je niet alleen, maar doe je ook mee. Je leert en lacht én.. je komt daadwerkelijk in actie. Steeds wordt theorie gevolgd door oefenen, reflecteren op de ervaring en bespreken hoe dit direct binnen de praktijk van alledag kan worden gebruikt. Voor jezelf en voor anderen. Daarbij word je uitgedaagd om gesprekken niet ‘slechts’ zittend te doen. Het bewegen en het gebruiken van ‘het lijf’ opent nieuwe inzichten. Naast ratio dus ook voelen. Enkele thema’s die in de workshop de revue passeren:

 • Wat is jouw droom/ambitie?
 • Wat is de kracht van het luisteren op drie niveaus?
 • Welke waarden drijven jou?

Je krijgt nieuwe inzichten die het werk leuker en minder stressvol maken. En die je bovendien direct kunt toepassen in jouw communicatie met patiënten en collega's. Met de aangereikte technieken en manier van werken kan een 'spel' ontstaan tussen hen en jou, waarbij je hen uitdaagt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie en daarvoor oplossingen te bedenken. Maar ook om te komen tot een keuze en deze zelf te realiseren. Met andere woorden, in plaats vanuit jouw rol als 'oordelende' expert leer je juist veel meer vanuit nieuwsgierigheid te kijken en te luisteren naar de ander en van daaruit zijn/haar potentieel en verandervermogen aan te spreken.

Tijdens de workshop kun je direct oefenen met en het reflecteren op de aangeboden leerstof. Zo wordt het leerproces versneld. De nieuwe inzichten en vaardigheden kun je de volgende dag al binnen jouw eigen praktijk toepassen. En om de transitie naar de praktijk te ondersteunen, wordt 1 tot 2 maanden na afloop van de workshop met elke deelnemer een individuele nabespreking gevoerd (telefonisch). Indien wenselijk kunnen in overleg met de trainer extra gesprekken voor € 150,- per uur worden gepland.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aios, Hid(ha), Praktijkhouder, Waarnemer

 • Accreditatie

  3 punten

Trainers

Bijzonderheden

Deze nascholing kan op aanvraag op een door jouw gewenste locatie worden gegeven. Je bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 en maximaal 8 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Algemene voorwaarden LHV Academie 

Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Contact
Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480031 of 06-41391579.