Spring naar content
De Startende Huisarts

Waarnemersdag Eindhoven 2024

Kom naar de nascholingsdag voor niet-gevestigde huisartsen, die vier keer per jaar wordt georganiseerd op verschillende locaties. Op het programma staan medisch inhoudelijke onderwerpen die je als huisarts tegenkomt in het dagelijkse werk. Denk bijvoorbeeld aan spoedeisende geneeskunde, orthopedie en kindergeneeskunde. Een dag om kennis op te doen, op peil te houden én om collega’s te ontmoeten, we sluiten af met een hapje en een drankje.

De Waarnemersdag in Eindhoven wordt gehouden op dinsdag 18 juni 2024.

Inhoud

Urologie; BPH en hypogonadisme
In de eerste workshop zal Olivier Wegelin, uroloog van het Catharina Ziekenhuis, het met ons gaan hebben over niet-neurogene, mannelijke mictie klachten (LUTS). In de praktijk komt dit neer op benigne prostaathypertrofie (BPH). We gaan wat ons verdiepen in anatomie, (patho)fysiologie, presentatie, diagnostiek in 1e en 2e lijn, en behandelmogelijkheden in 1e en 2e lijn. Tevens zullen we wat casuïstiek bespreken.   

Als tweede onderwerp van deze workshop gaan we het hebben over hypogonadisme. Hierbij zal de nadruk liggen op late onset hypogonadisme. We gaan wat ons hier ook verdiepen in (patho)fysiologie, presentatie, diagnostiek in 1e en 2e lijn, en behandelmogelijkheden. Hier gaan we ook wat casuïstiek bespreken.

Dermatologie; verdachte huidafwijkingen en jeuk
Huidklachten komen veel voor in de huisartspraktijk. Dermatoloog Anke Biemans gaat ons vertellen hoe je onderscheid kunt maken tussen verschillende verdachte huidafwijkingen (zoals actinische keratosen, huidmaligniteiten en naevi). Je krijgt inzicht in wat je zelf kunt doen en wanneer je beter kunt verwijzen. Daarnaast krijgt je handvaten voor het herkennen en behandelen van patiënten met jeuk (met o.a. eczeem, mycose, scabies). 

Je eigen praktijk; hoe werkt dat financieel?
Veel waarnemers zijn benieuwd naar het praktijkhouderschap. Ook kan het spannend zijn om die stap te maken. Ook financiële overwegingen spelen daarin een rol, dus het is goed om daar wat vanaf te weten. Henk-Jan van Roekel, bankier voor huisartsen bij Van Lanschot Kempen, neemt jullie graag mee in verschillende financiële aspecten die aan bod komen als je praktijkhouder wordt. Een greep uit de onderwerpen:

 • Wat vind je terug in de jaarcijfers van een huisartspraktijk en hoe lees je die eigenlijk?
 • Waar komt mijn omzet vandaan en welke kosten maakt een praktijkhouder?
 • Waar moet je aan denken bij huisvesting en kan je beter huren of kopen?
 • Wat is goodwill, wordt het gevraagd en wat vindt bijvoorbeeld de LHV of de overheid daarvan?
 • Hoeveel kost een praktijk en moet je dat sparen of kun je dat ook lenen?
 • Wanneer is een bank bereid om mijn praktijk te financieren?

Feeling Hot; Dokter mag ik daar een pilletje voor?
Sanne Steffens, kaderhuisarts uro-gynaecologie, zal de laatste workshop van de dag invullen met het onderwerp hormone replacement therapy (HRT). HRT is een hot topic in de vrouwenbladen en de socials. Huisartsen zouden te weinig medicatie voorschrijven en de vrouwen laten lijden. Zorgverzekeraars hebben overgangsconsulentes en die adviseren om bio identieke hormonen voor te schrijven. Met enige regelmaat krijg je een vrouw op het spreekuur die hier is geweest en vraagt of je deze medicijnen even wil voorschrijven? Wat moeten we hier nu mee. Je kreeg er toch borstkanker van? Wat zijn de voordelen van HRT. Wanneer mag het wel en wanneer niet? En als ik het dan toch doe, welke hormonen zou ik dan voorschrijven?

Praktische informatie

 • Voor wie

  Aios, Hid(ha), Praktijkhouder, Waarnemer

 • Accreditatie

  6 punten

  (ABAN)
 • Kosten

  Leden € 225,-

  Aios € 135,-

  Niet-leden € 399,-

 • Je bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Programma

09.00 - 09.30 uur: Ontvangst en inschrijving
09.30 - 11.00 uur: LUTS door Olivier Wegelin, uroloog
11.00 - 11.15 uur: Pauze
11.15 - 12.45 uur: Dermatologie; verdachte huidafwijkingen en jeuk door Anke Biemans, dermatoloog
12.45 - 13.45 uur: Lunch
13.45 - 15.15 uur: Je eigen praktijk; hoe werkt dat financieel? door Henk-Jan van Roekel, bankier
15.15 - 15.30 uur: Pauze
15.30 - 17:00 uur: Feeling Hot, Dokter mag ik daar een pilletje voor? door Sanne Steffens, kaderhuisarts uro-gynaeologie
17:00 - 17.30 uur: Borrel

Bijzonderheden

De volgende Waarnemersdagen staan gepland op:

 • Ridderkerk 8 oktober 2024
 • Nijmegen-Lent 28 november 2024 

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de LHV Academie of bel 06 - 46 33 23 57.