Spring naar content
Kwaliteit

ICT-Ladder voor de huisartsenpraktijk (NIEUW)

Waar op de ladder staat u met uw praktijk wat ICT en digitalisering betreft? Wilt u meer inzicht hierin en wilt u weten welke vervolgstappen u het beste kunt nemen om uw praktijk verder te digitaliseren? Neem dan deel aan deze nascholing. 

De ICT-Ladder is een instrument dat de aanwezigheid en het gebruik van ICThulpmiddelen in de huisartsenpraktijk meet. Op het hoogste niveau is niet alleen het patiëntendossier volledig gecodeerd beschikbaar, voor zowel de patiënt als de zorgverleners, maar wordt ook gebruik gemaakt van beslissings- en procesondersteuning. De gegevensuitwisseling met andere zorgverleners is volledig digitaal, de praktijk heeft een digitaal portaal en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘analytics’ om de kwaliteit van de geleverde zorg actief te bewaken. De patiënt maakt gebruik van devices zoals smartwatch, digitale weegschaal en bloeddrukmeter, in combinatie met algoritmes die alerts en tips geven. Slimme vragenlijsten worden zo nodig gevolgd door een teleconsult met de zorgprofessional. Met behulp van de ICT-ladder kunt u uw praktijk verder digitaliseren, de vervolgstappen hierin zelf bepalen en de veranderingen volgen.

Doel ICT-ladder
De bedoeling van het model is niet alleen om u als huisarts uit te dagen op niveau 5 (de hoogste trede) te komen, maar ook om aan te geven in welke volgorde u dat het beste kunt doen. Wat gemakkelijk en relatief goedkoop te implementeren is, met maximale opbrengst, moet eerst. Patiëntveiligheid is de leidraad in het model. Het model biedt de mogelijkheid om de eigen praktijk te vergelijken met andere praktijken. Gebruikers kunnen, indien gewenst, met elkaar in gesprek gaan over ervaringen, kosten en valkuilen. Beroepsorganisaties en zorggroepen kunnen aan de hand van de rapportages gericht scholing of ondersteuning inzetten. Het model is in nauwe samenwerking met de LHV Kring Midden Nederland ontwikkeld.

Leerdoel

 • Het belang van het concept van de ICT-Ladder te plaatsen in de beleidsontwikkeling van huisartsenpraktijk.
 • De ICT-ladder zelfstandig in te vullen.
 • De uitkomst te interpreteren.
 • Op basis van de uitkomst beleid te formuleren aan de hand van verbeterplannen

Inhoud

Tijdens de workshop brengt u eerst de mate van digitalisering van uw eigen praktijk in kaart. Vervolgens leert u prioritering aan te brengen met behulp van het online praktijk-dashboard en een keuze te maken uit de verschillende groeiplannen.

Praktische informatie

 • Voor wie

  Apotheekhoudend huisarts, Hid(ha), Kwaliteitsmedewerker, Praktijkhouder, Praktijkmanager

 • Accreditatie

  4 punten

  (BIG, Kabiz)
 • Kosten

  Leden € 499,-

  Aios € 250,-

  Niet-leden € 799,-

 • U bent niet ingelogd. Log in om gebruik te maken van de Ledenprijs.

Programma

Ongeveer 2 weken voor aanvang van de fysieke bijeenkomst ontvangt u een link naar de online vragenlijst van de ICT-Ladder. Door het beantwoorden van de vragen maakt u, op een door uzelf gekozen tijdstip, een inventarisatie van de huidige ICT-omgeving van uw eigen praktijk. Tijdens de fysiek bijeenkomst  worden de resultaten besproken en geanalyseerd. Aan bod komen mogelijke oplossingsrichtingen, waarbij een Dashboard met grafieken en prioritering als leidraad wordt gebruikt. Samen met de andere deelnemers bespreekt u de materie, oplossingrichtingen en leert u van elkaar. 

Aanmelden

Deze cursus wordt op de volgende data/locaties gehouden. Geef aan voor welke u zich wilt inschrijven.

Utrecht

Bekijk locatie

LHV Academiezaal

Mercatorlaan 1200, 3528 BL

Website

Ma 30 januari 2023

16:00 - 20:00

Trainers

Bijzonderheden

De nascholing richt zich op huisartsen die binnen hun praktijk verantwoordelijk zijn voor het ICT-beleid. Uitgangspunt is dat de deelnemers onderschrijven dat digitalisering kan zorgen voor betere zorgverlening aan de patiënten van de huisartsenpraktijk. Een veilige en efficiënte opslag, overdracht en deling van zorginformatie vormen hierin een integraal onderdeel.

Deze nascholing is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 6 en maximaal 10 praktijken. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Het genoemde nascholingsbedrag geldt voor 2 personen uit één praktijk. Alle individuele deelnemers ontvangen een account voor het gebruik van de ICT-ladder`voorafgaand aan de nascholing. Deze wordt aangemaakt aan de hand van uw mailadres, deze kunt u opgeven bij uw aanmelding. 

 

Algemene voorwaarden LHV Academie 

Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.

Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie academie@lhv.nl of bel 085 - 048 00 31.